Dit zijn de 5 beste manieren om je collega’s op werk te waarderen

Stel, je team heeft keihard gewerkt om alles op tijd klaar te hebben voor de lancering van jullie nieuwste product. Je bent super blij dat ze dit voor elkaar hebben gekregen en je wilt dit graag aan ze laten weten. Dus je stuurt ze een mailtje waarin je je waardering uitspreekt. Zoiets doe je wel vaker, maar toch geeft een deel van het team aan dat ze zich niet gewaardeerd voelen. Hoe kan dit? 

Dit kan komen door -jawel- de manier waarop je je waardering uit. Er zijn namelijk meerdere vormen van waardering, en wat bij de één werkt, werkt bij de ander juist niet. Grote kans dus dat je niet altijd de juiste vorm van waardering toepast, en dat het daarom ook niet overkomt op de ander.

De 5 beste manieren om je collega’s op werk te waarderen

In totaal zijn er 5 vormen van waardering. Lees hieronder meer over elke vorm van waardering.

1. Cadeaus geven

Wie is het? De collega die regelmatig iets lekkers meeneemt naar de vergadering, die zich verheugt op het kerstpakket, die de bosjes bloemen regelt of die wel eens zomaar een kleinigheidje aan anderen geeft. Waarschijnlijk heb je hier te maken met iemand die graag gewaardeerd wordt in de vorm van cadeaus. 

Hoe uit je je waardering? De volgende keer dat je deze persoon wilt waarderen, geef dan een klein presentje. Iets lekkers, een leuk opschrijfboekje of iets anders wat op het werk gebruikt kan worden. 

Do’s en don’ts. Hoe persoonlijker je het maakt, hoe beter. Mij maak je bijvoorbeeld heel erg blij met een zak Maltesers, maar ik geef helemaal niks om een reep zeezout caramel chocola. 

2. Tijd en aandacht

Wie is het? Dit is iemand die graag samen met mensen gaat lunchen en enthousiast reageert op alle uitjes met collega’s. Ook op de borrels is deze persoon vaak te vinden. Tijd doorbrengen met collega’s gaat verder dan de behoefte aan sociaal contact. Het is ook een blijk van waardering. 

Hoe uit je je waardering? Als je je waardering wilt uiten richting deze persoon, ga dan een keer lunchen en zorg dat je niet wordt gestoord door passerende collega’s of je telefoon. 

Do’s en dont’s. Wel belangrijk dat ook oprechte interesse wordt getoond en onverdeelde aandacht.

3. Een helpende hand

Wie is het? “Wat kan ik doen om je te helpen?” of “Zal ik dit even voor je oppakken?” zijn de vragen die door de collega worden gesteld die van de helpende hand is. Deze persoon voelt zich het meest gewaardeerd als iemand hulp aanbiedt. En dan niet op een beleefde manier waarbij je voelt dat het niet gemeend is, maar echt om even de last te verlichten. Het gevoel van ‘ik sta er niet alleen voor’ wordt hiermee gegeven. 

Hoe uit je je waardering? Het belangrijkste is om deze persoon te laten weten dat hij/zij er niet alleen voor staat. En dan niet met woorden maar met daden. Bijvoorbeeld door een kleine taak over te nemen. Zoals een mailtje met uitnodiging voor een vergadering versturen, of samen brainstormen over hoe een taak moet worden aangepakt.  

Do’s en dont’s. Ga niet het werk helemaal overnemen van deze persoon. Check waar een helpende hand nodig is, maar geef niet het gevoel dat iemands werk wordt weggenomen omdat hij/zij het niet zou kunnen. 

4. Positieve woorden

Wie is het? Dit is misschien wel de meest duidelijke vorm van waardering, omdat het daadwerkelijk wordt uitgesproken. Een collega die regelmatig zegt: “goed bezig!” “dat heb je geweldig opgepakt.” geeft duidelijk de voorkeur aan de waardering in positieve woorden. 

Hoe uit je je waardering? Door precies te zeggen waarom je zo blij bent met deze persoon. Wat hij/zij zo goed doet en wat je zo fijn vindt aan een collega zoals hem/haar. En dan zonder daarna nog een punt van feedback te geven. Alleen maar positieve woorden geeft de kracht aan deze blijk van waardering. 

Do’s en dont’s. Maak het zo concreet en persoonlijk mogelijk. Een “goed gedaan” is leuk, maar was heeft die persoon dan zo goed gedaan? En wat is nu het resultaat daarvan? Dus in plaats van goed gedaan, kan je ook zeggen: “Je hebt die presentatie echt goed gedaan. Je was rustig, legde alles duidelijk uit en nam het publiek mee. Je hebt zelfs de mensen die twijfelden overtuigd van je idee.”

5. Lichamelijk contact

Wie is het? Je collega die de high fives initieert. Die even je schouder of arm vasthoudt als hij/zij vraagt hoe het met je gaat. Die in het nieuwe jaar als eerste op je afkomt om je 3 zoenen te geven. Deze mensen voelen zich gewaardeerd en in verbinding als er letterlijk verbinding wordt gemaakt. Zo uiten ze hun waardering ook naar anderen. 

Hoe uit je je waardering? Deze waardering gaat vaak goed in het moment dat er ook iets gebeurt. Dus als er een succes wordt behaald of als er nieuws wordt gedeeld. Dan is een high five of een schouderklop op z’n plaats. 

Do’s en dont’s. Het blijft de werkvloer en je bent in een professionele omgeving. Hou het dus ook professioneel. Ga dus niet uitgebreid staan knuffelen anders krijgen mensen misschien het verkeerde idee. Hierbij is het extra belangrijk om op te letten of iemand fysiek contact ook echt waardeert. 

De voorkeuren voor waardering

De meeste mensen hebben een voorkeur voor één of twee vormen van waardering. Deze gebruiken ze zelf dan ook om anderen te waarderen. Als jouw voorkeur bijvoorbeeld is om gewaardeerd te worden met cadeaus, geef je een collega die je wilt waarderen ook een cadeau. Het is immers iets waar jij zelf blij van wordt. Maar als je collega geen voorkeur heeft voor waardering in de vorm van cadeaus, komt de boodschap niet aan. 

Een ander voorbeeld waarin de plank goed mis geslagen wordt: als je baas na werktijd voorstelt om met het team een drankje te drinken. Dit ziet zij als waardering richting het team in de vorm van tijd en aandacht besteden aan elkaar. Maar jij wilt het liefst op tijd thuis zijn om samen met je gezin te eten. Je voelt je bezwaard en ziet het totaal niet als een blijk van waardering. 

Moraal van het verhaal: als jij jouw medewerkers wilt waarderen, probeer dan eerst te achterhalen hoe zij het liefst gewaardeerd worden. Dan is het effect extra groot! 

Bonustip om je collega’s extra speciaal te laten voelen

Bij elke waardering die je geeft, of het nou precies is waar diegene behoefte aan had of niet, zorg dat het oprecht is. Als je iemand oprecht waardeert wordt dat gevoeld. Net als dat het wordt gevoeld als het niet gemeend is. En als je twijfelt over de vorm, dan kun je ook altijd even checken of jouw blijk van waardering op de manier is ontvangen zoals hij is bedoeld. Open en eerlijke communicatie is key.

Winkelwagen
Scroll naar boven