Zelf een energieke afdelingsbijeenkomst organiseren

“Ik wil zelf een energieke afdelingsbijeenkomst organiseren. Hoe doe ik dat?” Dat zijn de uitdagingen die ik maar al te graag aan ga. Want voor creatieve, energieke spelvormen waarbij plezier en verbinding centraal staan moet je bij mij zijn.

En omdat ik graag mijn inspiratie met anderen deel, vind je in deze blog een drietal ideeën voor een unieke afdelingsbijeenkomst waar de energie vanaf spat. Het zijn ideeën die jullie samen met je afdeling kunnen doen. Zonder dat je hulp van externen nodig hebt (maar dat kan natuurlijk wel :))

Deze voorbeelden werken vooral goed bij bijvoorbeeld een kwartaal evenement of een andere dag met de afdeling waarbij je zowel inhoudelijke onderwerpen als plezier en verbinding wilt combineren. Elk van deze ideeën zijn in ongeveer een uur te spelen, afhankelijk van hoeveel reflectie je achteraf wilt toepassen.

1. Bouw een kettingreactie waar de energie vanaf spat

Deze challenge vraagt wat voorbereiding, maar is echt superleuk om te doen en zorgt voor heel veel enthousiasme in de groep. Je kunt het doen met de bestaande teams, of je husselt de teams door elkaar en maakt random groepen.

De opdracht is eigenlijk heel simpel: bouw met je team een kettingreactie die eindigt in een knallend moment. Dit kan een ballon zijn die knapt, een blok dat valt of een knop van de fotocamera die wordt ingedrukt. Alles is mogelijk, en dat maakt het leuk en uitdagend voor de teams.

Afdelingsuitje; kettingreacties bouwen

    Elk team krijgt een krat met daarin spullen die ze kunnen gebruiken. Dit is de voorbereiding waar ik het over had. Niet elk krat hoeft dezelfde spullen te bevatten. Liever niet zelfs, dat maakt het origineler. Spullen kunnen van alles zijn. Van bekertjes en ballonnen tot speelgoedautootjes en ballen van alle soorten en maten. Hoe gekker hoe beter.

    Het voordeel van deze oefening is dat de creativiteit wordt aangeboord. Daarnaast moet het team veel samenwerken om tot een goede kettingreactie te komen. Hier kan naderhand ook op gereflecteerd worden (hoe verliep de samenwerking? Wat viel op? Waar lag ieders sterke kanten?), maar dat hoeft niet. Ook het continu uitproberen, falen en successen registreren is hier nodig.

    Aan het einde als elk team de kettingreactie aan de groep demonstreert barst er natuurlijk een daverend gejuich los (want dat spreek je met elkaar af, ook als de kettingreactie mislukt), wat een enorme boost aan de sfeer in de groep geeft.

    2. Marshmallows en spaghetti op je afdelingsbijeenkomst

    De marshmallow challenge; dit is een klassieker die ik niet zelf heb bedacht, maar wel ontzettend leuk is én leerzaam als het gaat over agile werken. En je kan hem helemaal zelf voor je afdelingsbijeenkomst organiseren. In de basis komt het erop neer dat elk team een set aan materialen krijgt (spaghettistokjes, touw, tape en één marshmallow) en moet proberen om binnen 18 minuten een op zichzelf staande constructie te bouwen waarbij de marshmallow zo hoog mogelijk moet komen te staan.

    Bekijk hier een leuke tedtalk waar de lessen uit de marshmallow challenge wordt uitgelegd.

    Het lijkt een envoudige opdracht, maar niets is minder waar. Er is een mooie TedTalk over gemaakt waar ervaringen worden gedeeld. Veel groepen slagen er niet in om ook maar iets te maken wat blijft staan, omdat de meeste tijd gaat zitten in het overleggen wat de beste oplossing is. Als er te weinig tijd over is, blijkt de marshmallow toch te zwaar om overeind te blijven staan. De truc zit hem in het ‘fail fast’ principe: probeer wat dingen uit en leer van wat wel en niet werkt.

    Hoe de challenge precies werkt en hoe je hem moet voorbereiden vindt je hier: Marshmallow Challenge

    3. De puzzel challenge die je helemaal zelf kunt organiseren

    Als je helemaal zelf een energieke afdelingsbijeenkomst wilt organiseren is een serious game met puzzelopdrachten op maat misschien wat uitdagend. Deze challenge heeft er wel iets van weg, maar het is veel gemakkelijker zelf te organiseren.

    Het mooie van deze derde challenge is dat je zowel binnen je team als team overstijgend de verbinding met elkaar opzoekt. Ieder team krijgt een envelop met daarin puzzelstukjes (dit kunnen ook pizzapunten zijn of iets anders wat samen één geheel wordt). Van elk van de andere teams zit er een puzzelstukje in de envelop.

    Daarnaast zit er een korte uitleg van de challenge in en een lijst met opdrachten.

    De uitleg

    Beste [team]

    In deze envelop zitten [x] puzzelstukken (lees: het aantal teams wat je hebt). Elk puzzelstuk hoort bij één van de andere teams. En zij hebben allemaal een puzzelstuk wat bij jullie team hoort.

    Het doel is om binnen 50 minuten alle puzzelstukken van je eigen team te hebben verzameld.

    Puzzelstukken kun je verdienen door samen met de andere teams opdrachten uit te voeren. Lees hieronder welke opdrachten je moet uitvoeren om jullie zes stukken te bemachtigen.

    Het team wat als eerste de puzzel compleet maakt, heeft gewonnen. Het spel stopt als het laatste team hun puzzel compleet heeft, of als de timer gaat.

    De spelregels

    • Verdeel je team in twee even grote groepen.
    • Eén groep blijft bij jullie teamtafel en beheert de puzzelstukjes voor de andere teams. De andere groep gaat rond bij de andere teams om de opdrachten uit te voeren.
    • Kies één van de opdrachten en voer deze uit bij het team waar je een puzzelstukje wilt verdienen. Elke opdracht mag maximaal één keer worden uitgevoerd.
    • Je mag niet dezelfde opdracht uitvoeren met hetzelfde team.
    • Wissel van samenstelling na elke opdracht.

    De opdrachten

    (een aantal voorbeelden, maar dit kan je natuurlijk ook meer werkinhoudelijk maken)

    • Schrijf voor elk teamlid van het andere team een compliment op de complimentenkaarten.
    • Speel een potje jenga, waarbij elk teamlid aan de beurt komt.
    • Maak een gedicht (ollekebolleke) over jullie beide teams.
    • Speel Pictionary en raad ten minste 2 tekeningen goed per team.
    • Speel de standbal 20 keer over zonder hem vast te houden.
    • Gebruik de talentenkaarten en ga met elkaar in gesprek om erachter te komen wat het grootste talent is van dat team.
    • Speel een potje ‘ik ga op reis en neem mee’
    • Zet een zomerhit op en dans minimaal één minuut met elkaar.

    Met deze drie voorbeelden kan je direct zelf aan de slag.

    Zelf een energieke afdelingsbijeenkomst organiseren terwijl je geen tijd hebt?

    Heb je geen tijd om helemaal zelf te een energieke afdelingsbijeenkomst te organiseren? Ik neem het graag voor je uit handen. Van plannen, organiseren tot faciliteren, het wordt allemaal voor jullie gedaan. Of wil je liever toch nog iets anders? Een op maat gemaakt programma? Ik denk graag met je mee.

    Ga naar de contact pagina of stuur me een berichtje via LinkedIN en dan kunnen we een afspraak inplannen om te sparren over de invulling van jullie dag.

    Zelf een energieke afdelingsbijeenkomst organiseren_Marlies denkt met je mee
    Winkelwagen
    Scroll naar boven