Hoe hormonen werkgeluk beïnvloeden en wat je daar aan kunt doen

Het is geen geheim dat werkgeluk essentieel is voor een gezonde en productieve werkomgeving. Gelukkige werknemers zijn meer betrokken, loyaler en productiever dan hun ongelukkige collega’s. Een van de factoren die bijdragen aan werkgeluk zijn hormonen. Hormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van onze stemming, emoties en gedrag. Klinkt misschien wat vaag, dus hieronder leg ik uitgebreid uit welke hormonen dat zijn, wat ze doen en hoe je ze kunt aanwakkeren. 

Dopamine

Dopamine is een neurotransmitter die betrokken is bij het ervaren van plezier en beloning. Het speelt een rol bij het reguleren van de motivatie en het beloningssysteem van onze hersenen. Dopamine wordt geassocieerd met het gevoel van voldoening dat we krijgen wanneer we een taak voltooien of een doel bereiken. Dit stofje wordt ook aangemaakt als je een like krijgt op social media bijvoorbeeld. Het vrijkomen van dopamine kan ons een gevoel van geluk en euforie geven, waardoor we ons gemotiveerd voelen om door te gaan en meer te bereiken.

Om dopamine te stimuleren op de werkplek, kunnen werkgevers doelen stellen en feedback geven aan werknemers om hen te helpen succesvol te zijn. Werknemers hebben ook controle en autonomie nodig om de vrijheid te hebben om hun werk op hun eigen manier uit te voeren. Dus als je het gevoel hebt dat je jouw werk op een effectieve en efficiënte manier kunt doen, zal jouw dopamineproductie toenemen en zul je meer tevreden zijn met je werk.

Photo by Karsten Winegeart on Unsplash

Serotonine

Serotonine is een neurotransmitter die vaak geassocieerd wordt met geluk en welzijn. Het speelt een rol bij het reguleren van onze stemming en emoties en wordt vaak voorgeschreven als behandeling voor depressie en angststoornissen. Serotonine wordt ook geassocieerd met gevoelens van tevredenheid en kan ons een gevoel van rust en kalmte geven.

Om de serotonine productie te stimuleren op de werkplek, is het belangrijk om een werkomgeving te creëren die een gevoel van veiligheid en stabiliteit biedt. Daarom is het belangrijk dat werkgevers ervoor zorgen dat hun werknemers toegang hebben tot de middelen en ondersteuning die ze nodig hebben om hun werk goed te doen. Ook het creëren van een werkcultuur waarin werknemers zich gewaardeerd voelen en een gevoel van betekenis en doel hebben, kan bijdragen aan een gezonde serotoninebalans.

Oxytocine

Oxytocine wordt vaak het “knuffelhormoon” genoemd vanwege de rol die het speelt bij het reguleren van sociale interacties. Het wordt vrijgegeven bij fysiek contact, zoals knuffels en kussen, maar ook bij sociale interacties zoals samenwerken met collega’s en het ontvangen van positieve feedback van een leidinggevende. Oxytocine speelt een rol bij het reguleren van onze sociale verbondenheid en vertrouwen.

Om de oxytocine productie te stimuleren op de werkplek hoef je niet meteen met je collega’s te gaan knuffelen. Het is vooral belangrijk om een werkomgeving te creëren waarin werknemers zich veilig en gewaardeerd voelen. Je kunt bijvoorbeeld teambuilding activiteiten organiseren om de sociale banden tussen collega’s te versterken. Positieve feedback en erkenning van de prestaties kan ook bijdragen aan het vrijkomen van oxytocine.

Endorfine

Endorfine is een neurotransmitter die vaak geassocieerd wordt met pijnverlichting en het creëren van een gevoel van welzijn. Het wordt vrijgegeven tijdens fysieke activiteit, zoals sporten, en kan ons een gevoel van euforie en geluk geven. Endorfine kan ook worden vrijgegeven door mentale stimulatie, zoals bij het oplossen van problemen.

Photo by Ilya Pavlov on Unsplash

Om de endorfine productie te stimuleren op de werkplek, is het belangrijk om fysieke activiteit en mentale uitdagingen te integreren in het werk. Je hoeft echt geen fitnessruimte op kantoor te hebben om aan je beweging te komen. Met een wandeling tijdens de lunchpauze of de trap nemen in plaats van de lift kom je al een heel eind. Daarnaast kan je op zoek gaan naar mentaal uitdagende taken en problemen in je werk. 

Ga aan de slag en stimuleer jouw gelukshormonen

Werkgeluk is een belangrijk onderdeel van een gezonde en productieve werkomgeving. Het houdt je vitaal en veerkrachtig. Hormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van onze stemming, emoties en gedrag, en kunnen bijdragen aan het ervaren van werkgeluk. En deze hormonen kun je zelf beïnvloeden. Bijvoorbeeld, door doelen te stellen, feedback te geven en autonomie te vergroten, kunnen werkgevers dopamine stimuleren. Als je een werkomgeving creëert die een gevoel van veiligheid en stabiliteit biedt, kan dit bijdragen aan een gezonde serotoninebalans. Team building activiteiten en positieve feedback dragen bij aan het vrijkomen van oxytocine, terwijl fysieke activiteit en mentale uitdagingen bijdragen aan het vrijkomen van endorfine.

Winkelwagen
Scroll naar boven